Faydalı Bilgiler

Ay Çekirdeği

Ay çekirdeği vücudumuzun işlevlerini dengeli bir şekilde sürdürmesine yardımcı olan birçok vitamin ve mineral içerir. E vitamini kaynağıdır. A, K, B ve D vitaminleri yönünden zengin bir besindir. Fosfor, selenyum ve magnezyum gibi mineralleri de önemli ölçüde barındırır. Kemik sağlığının korunmasından cildin yaşlanmasına kadar birçok alanda tedavi edici niteliği vardır. Önemli ölçüde bakır, çinko, demir ve lif içerir. Bu mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasına, kan şekerinin ve kan kolesterolünün dengede tutulmasına yardımcı olur.

·        İçerdiği E vitamini kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine yararlı olur, prostat kanserine karşı korur, cildin yaşlanmasını geciktirir.

·        Fosfor ve çinko sayesinde kemik ve dişlerin sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

·        Fosfor ayrıca, kalp kaslarının ve böbrek fonksiyonlarının düzenli işlemesini yardımcı olur.

·        Çinko ise bağışıklık sisteminin güçlenmesini, yaraların iyileşmesi tekrarlayan enfeksiyonların ortadan kalkmasını sağlar.

·        İçerdiği magnezyum sayesinde kemik ve eklemlerde güç ve esneklik sağlar. Sinir sistemini rahatlatır, astım risklerini azaltır, kan basıncını düşürür, migreni iyileştirir, kalp krizi ve felci önler.

·        Selenyum kaynağıdır, böylece zarar görmüş hücrelerde DNA onarımı ve sentezini sağlar. Kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.

·        B6 vitamini içerir böylece, bağışıklık sisteminin günlenmesini sağlar, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

·        Protein bakımından da oldukça zengindir. 28 gr. Ay çekirdeği günlük protein ihtiyacının %12'sini karşılayabilmektedir. Kas ve doku gelişimine ve korunmasına yardımcı yapısı vardır.

Kokteyl Çerrez Tatlım

En tatlı anlarınızın vazgeçilmezi Çerrez Tatlım kokteyli ile tatlı muhabbetlerinizin keyfini çıkartın. İçeriğindeki fındık, kaju, badem, fıstık içi ile enerjinizi maksimuma çıkartırken susamlı ballı fıstık içi ve çikolatalı leblebi ile en güzel anlarınızı tatlandırın.

Kokteyl Çerrez Festival

Partilerinizi daha da eğlenceli hale getiren bir karışım Çerrez Festival kokteyli bayramların ve özel günlerinizin de olmazsa olmazı. Özenle seçilmiş Fındık İçi, Badem, Antep Fıstığı, Kaju ve Fıstık İçi ile hem enerjinizi maksimuma çıkartın hem de sağlığınızı koruyun.

Antep Fıstığı

Enerji verir, yorgunluğu giderir, bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Karaciğerin ve bağırsakların düzenli çalışmasına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Vücudun gelişmesinde etkilidir. Hastalarda iyileşmeyi hızlandırır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü hafifletir.

  • Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirir, mesane kumlarını düşürür.
  • Bedeni ve zihni kuvvetlendirir.
  • Protein, vitamin B1 ve fosfor bakımından oldukça zengindir. İçerdiği  B1 vitamini kan oluşumuna yardımcıdır, kandaki kolesterolü düşürür, kavrama yeteneği ve öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını optimize eder. B1 vitamininin ayrıca; enerji, büyüme ve iştah üzerinde olumlu etkileri vardır. Mide, bağırsak ve kalp kasları için gereklidir.
  • Antep fıstığında kolesterol yoktur. Kolesterol seviyesini düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Koroner kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Antep fıstığı sığır etinden protein yönünden 2 kat, fosfor yönünden 4 kat daha üstündür.
  • Vitamin E, B ve C kompleksince zengindir.
  • Antep fıstığı şeker hastalığında kullanılabilir.
  • Posa miktarı yönünden pirinç, patates ve buğdaydan daha üstündür. Posalı besinler kanser yapıcı maddelerin bağırsakta kalma sürelerini kısaltır. Kanserden korumada etkilidir.
  • İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
  • Hastalıktan sonra Antep fıstığı iyileşme dönemlerinde de vücudumuzun dostudur. Nekahet döneminin rahat ve kısa sürmesini sağlar, bünyeyi dirençli hale getirir.
  • Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir. Göğsü yumuşatır, ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

Fındık İçi (Kavrulmuş)

Kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve potasyum mineralleri fındıkta bolca bulunur. E vitamini, B grubu vitaminler ve protein bakımından oldukça zengindir. Kalp ve damar sağlığı için büyük önem arz eden doymamış yağ açısından da zengindir. Kolesterolü düşürür, enerji ve güç verir. Kemik gelişimini destekler, hamileler için oldukça faydalıdır. Soğuk algınlığına iyi gelir. Ayrıca cildin yaşlanmasını önler ve güzelleştirir.

  • Enerji verir, güçlendirir ve besleyicidir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
  • Protein kaynağıdır. Vücudun zayıf düşmemesini önler.
  • Gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalıdır.
  • Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Böbrekteki kum ve taşları döker.
  • Kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Hastalığın iyileşme gerekli bir besin kaynağıdır.
  • Yüksek miktarda kalsiyum içerir, böylece kemikleri ve dişleri güçlendirir.
  • İçerdiği demir sayesinde kansızlık, sindirim ve dolaşım sistemi bozukluklarını önler.
  • Lif bakımından zengindir, böylece bağırsak hastalıklarını, kimyasal bileşiklerin toksin etkilerini ve kabızlığı önler, kan şekerini düşürür.
  • Omega 3 kaynağı olarak kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır, kalp ve damar dostu bir besindir.
  • Yüksek miktarda magnezyum ve potasyum içerir ve sodyum da düşük olduğundan kan basıncını düzenler.
  • İçerdiği B5 vitamini stresi giderir, B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutar ve kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır. Gebelikte takviyesi önem arz eden B9 vitamini içerir, bu sayede damar sertliği, kalp krizi, felç riskini de azaltır.
  • D vitamini kaynağıdır, cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.
  • Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.
  • İçerdiği krom, kan şekerini dengeler.
  • E vitamini bakımından zengindir. Böylece şeker hastalığını engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, prostat kanserinden korur. E vitamini sayesinde ayrıca olması antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır.
  • Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.

Badem İçi

Badem oldukça yüksek besin içerir. Özellikle kalsiyum, E vitamini, fosfor, magnezyum ve demir açısından zengin bir kaynaktır. Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir. Stres ve kanser türlerine karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Zayıflamak için de tüketilir. Kolesterol, kemik gelişimi, kalp sağlığı, öksürük ve diyabet için oldukça faydalıdır. Ayrıca çinko, selenyum ve bakır mineralleri bakımından çok zengindir.

·        Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

·        Badem, bir Omega 3 kaynağı olarak; kalp ve damar dostudur. Kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler. Tansiyonu düşürür, şeker hastalığı riskini azaltır.

·        Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.

·        İçindeki kalsiyum kolesterol düzeyini düşürür ve kemik erimesini önler.

·        İçerdiği magnezyum baş ağrısı, şekerli ve tatlı besinlere istek, uykusuzluk, yorgunluk ve baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur.

·        Vücut direncinin artmasında, yaraların iyileşmesinde yardımcı olur.

·        Gebelik için çinko minerali içerir.

·        Kan şekeri düzeyini düzenleyici etkiye sahiptir.

·        Kanser ve kalp krizi gibi hastalıklara karşı koruyucudur.

·        Kuru ciltler için besleyicidir. Saç ve tırnak sağlığı için faydalıdır.

·        İnsan beyninin gelişimi ve sağlığı için gerekli olan birçok birleşene sahiptir. Alzheimer hastalığı riskini düşürür. Sinir sistemi sağlığını koruyucudur.

·        Bağışıklık sistemini güçlendirir.

·        Manganez ve bakır mineralleri sayesinde enerjiyi artırır.

·        Lif açısından zengindir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

İç Fıstık

İçerdiği zengin sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, albümin, B1, B2, B8 ve E vitaminleri ile mide yanması, ekşimesi ve gastriti önler. 60 yaş üstü kişilerde el titremesi ve kısmi felce devadır. Çocukların gelişmesi için iyi bir besindir. Şeker hastaları için mükemmel bir gıdadır.

·        Protein bakımından zengin olduğu için spor yapanlar tarafından da tercih edilir. Vücuda enerji ve kuvvet verir.

·        Gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalıdır. Kemiklerin ve kasların güçlenmesini de sağlar. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini destekler.

·        Kalp sağlığına iyi gelir. Kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.

·        Posalı bir besin olduğu için kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır, başta meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur.

·        Kan şekerini dengelediği için şeker hastalarına faydalıdır. Yer fıstığı yağı kabızlığa iyi gelir. Gastrit ve farklı mide hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir.

Beyaz Leblebi

İçinde bulunan yağlar vücuda çok faydalıdır. Tokluk hissi verir, vücuttaki suyu emer, diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır. Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. Anne sütünü artırır. Diyet esnasında ani oluşan açlık durumlarının giderilmesine yardımcı olur. Mide asit salgısını dengeler midenin küçülmesini sağlar. Lifli bir yapısı vardır, böbrek ve mesanede olan taşların düşürülmesine yardımcı olur.

·        Lifli bir besindir. Bu sayede bağırsakların hızlı çalışmasını sağlayarak, bağırsak tembelliğini giderir.

·        İdrarı artırıcı özelliğiyle böbrek ve mesanede olan taşları düşürücü etkisi vardır.

·        Diyet yapanlar için oldukça faydalı bir besindir. Tokluk hissi verir, kalorisi düşüktür ve sağlık için faydalıdır. Diyet yapanlarda oluşan ani açlık durumlarının bastırılmasını sağlar.

·        Anne sütünü artırır.

·        Mide reflüsüne iyi gelir. Asit fazlasını alarak mideyi rahatlatır.

·        Damar sertliği ve tıkanıklığını önler.

·        Bel ve diş ağrılarını giderir.

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği çinko ve demir mineralleri bakımından oldukça zengindir, ayrıca protein kaynağıdır. İçeriğindeki çinko sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Omega 3 yağ asitleri için çok iyi bir kaynaktır. Kabak çekirdeğinin önemli işlevleri arasında böbrek zayıflığını ve iltihaplarını, idrar yollarında oluşan yanmayı önlemesi gelmektedir. Bağırsak kurtlarını düşürür.  Birçok prostat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği bulunmaktadır.

·        1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar. Çinko sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca hafızanın korunması ve geliştirilmesi, yaraların iyileşmesi, koku ve tat alma duyuların gelişmesi, göz ve cilt sağlığının korunması için gibi durumlarda çinko kritik önem taşımaktadır.

·        Kabak çekirdeği önemli ölçüde magnezyum kaynağıdır. Böylece kalp ritminin korunması, kemik sağlığı, tansiyonun düzenlenmesi gibi durumlarda çok etkilidir. Ayrıca magnezyum sayesinde damarların rahatlanmasına yardımcı olur ve bu nedenle kalp sağlığının korunmasını sağlar.

·        Yararlı olan Omega 3 yağ asitleri bakımından en sağlıklı kaynaklardan birisidir. Önemli bir bileşen olan omega 3; eklem kireçlenmesinden depresyona, bebek gelişimden astıma, dikkat eksiliğinden Alzheimer'e kadar pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır.

·        Demir bakımından en önde gelen gıdalar arasındadır. Böylece kansızlığın önlenmesinde, sindirim ve dolaşım sistemi bozukluklarının giderilmesinde önemli rol oynar. Demir minerali aynı zamanda saç, tırnak ve cilt sağlığının korunması için de çok önemlidir.

·        Kabak çekirdeği ayrıca, prostat büyümesinin önlenmesine yardımcıdır. İdrar yollarındaki iltihaplanmaları yanmaları da yok eder.

·        Uyku düzeninin kaliteli olmasına yardımcıdır. Doğal bir aminoasit olan tryptophan sayesinde uyku bozukluklarının giderilmesini sağlar.

Leblebi Sarı

Doyurucu özelliği ile en çok tercih edilen kuruyemişler arasındadır. Mideye çok iyi gelir, zayıflamaya yardımcıdır. Reflü ya da gastrit gibi rahatsızlıklara çok iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Ayrıca anne sütünün artmasını sağlar. İdrar yolu hastalıklarının giderilmesine yardımcıdır. Bağırsakları çalıştırarak bağırsak tembelliğini yok eder.

·        Diyet yapanlar için oldukça faydalı bir besindir. Tokluk hissi verir, kalorisi düşüktür ve sağlık için faydalıdır. Diyet yapanlarda oluşan ani açlık durumlarının bastırılmasını sağlar.

·        Asit fazlasını alır ve mideyi rahatlatır.

·        Hamileler için de bolca leblebi tüketmeleri tavsiye edilir. Ayrıca anne sütünün artmasına ve kaliteli olmasına yardımcı olur.

·        Ağız içi ve diş ağrıları için oldukça faydalıdır. Diş ağrılarını kısa sürede giderir.

·        Mesane ve böbreklerde yer alan taşların düşürülmesini sağlar. Ayrıca İdrar söktürücüdür.

·        Damar tıkanıklığı ve sertliğine iyi gelir.

Kaju Fıstık

D vitamini kaynağıdır. Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tansiyonu düşürür. İçerdiği çinko sayesinde gribe karşı koruyucudur. Vücut direncini artırır. Hamilelik dönemi için takviye edilmesi gereken demir minerali kaynağıdır. Ayrıca bakır, fosfor, magnezyum, selenyum bakımından da oldukça zengindir.

·        Kaju içerdiği potasyum ile tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Sinirlerin ve kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar.

·        Antioksidan olarak nitelenen selenyum içerir böylece hastalıklara karşı koruyucu, şeker hastalığını engelleyen özelliğe sahiptir. Ayrıca selenyum, vücudu kimi metal zehirlenmelerinden korur, kansere karşı direnci arttırır.

·        Hamilelerde özellikle takviye edilmesi gereken demir minerali kaynağıdır.

·        D vitamini deposudur böylece kemiklerin güçlü olmasını sağlar, kemik hastalıklarını önler, bağışıklık sistemini güçlendirir.

·        Magnezyum minerali ile kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atışlarını düzenler.

·        İçerdiği çinko minerali ile vücut direncinin arttırır, yaraların iyileşmesini sağlar, büyüme, gelişme ve gebelik dönemlerinde oldukça etkilidir. Çinko sayesinde ayrıca gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

·        Kaju , vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir; çok iyi bir bakır, iyi bir magnezyum, triptofan ve fosfor kaynağıdır. Ayrıca çinko, selenyum, mangan, demir bakımından da zengindir.

·        Kajunun büyük bir oranını da sağlığımızın dostu tekli doymamış yağ asitlerinden olan oleik asit oluşturur. Tekli doymamış yağlar zeytinyağında da bolca bulunur ve kalp sağlığı ve genel sağlığımızın koruyucusudur.

Kabuklu Fıstık

İçerdiği zengin sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, albümin, B-1, B-2, B-8 ve E vitaminleri ile mide yanması, ekşimesi ve gastriti önler. 60 yaş üstü kişilerde el titremesi ve kısmi felce devadır. Çocukların gelişmesi için iyi bir besindir. Şeker hastaları için mükemmel bir gıdadır.

·        Protein bakımından zengin olduğu için spor yapanlar tarafından da tercih edilir. Vücuda enerji ve kuvvet verir.

·        Gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalıdır. Kemiklerin ve kasların güçlenmesini de sağlar. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini destekler.

·        Kalp sağlığına iyi gelir. Kolesterolü düşürerek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.

·        Posalı bir besin olduğu için kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır, başta meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur.

·        Kan şekerini dengelediği için şeker hastalarına faydalıdır. Yerfıstığı yağı kabızlığa iyi gelir. Gastrit ve farklı mide hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir.

Mısır Çerezi

Mısır çok iyi bir vitamin deposudur. C vitamini, patotonik, niasin, folat, B1, B3 ve B5 vitaminlerini bol miktarda içermektedir. Lifli bir besindir, diyetsel lifler, fosfor ve magnezyum mineralleri açısından oldukça zengindir.

Protein, kalsiyum, demir, fosfor, A veB2 vitaminleri mısırda bolca bulunur.

Kandakikolesterolün kontrol edilmesini sağlayan doymamış yağ asitlerini içerir, kalp vedamar sağlığı için yararlıdır.

Mısırın düzenli tüketimi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Lifli bir besin kaynağıdır, kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar ve kabızlığı önler.

Posalı bir besindir bu sayede koroner kalp hastalığı riskini azaltır.

Mısır, Mide rahatsızlıklarını azaltır ayrıca bağırsakları yumuşatır.

Enerji kaynağıdır yüksek nişasta ve karbonhidrat oranı ile vücuda ve zihne enerji verir.

İçerdiği A vitamini ile gözlere, kemiklere, dişlere ve böbreklere fayda sağlar.